Home » Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Heb je vragen? Wij hebben antwoorden!

Veelgestelde vragen over energie

Loop je bij het vergelijken van energieleveranciers tegen onduidelijkheden aan? Wij hebben enkele veelvoorkomende vragen voor je beantwoord. Wellicht staat het antwoord op jouw vraag over energie er ook tussen.

Wat gebeurt er als mijn energiecontract afloopt?

Het verschilt per leverancier waar je contract in wordt overgezet na het verstrijken van de einddatum. Het zal een variabel of een modelcontract zijn. In het geval van een variabel tarief wijken de kosten meestal af van de kosten tijdens het contract, dus het is belangrijk om de einddatum van je contract goed in de gaten te houden.

Hoe lang duurt het overstappen naar een nieuwe energieleverancier?

Een overstap duurt gemiddeld vier tot zes weken. Direct na de aanvraag gaat de bedenktijd van 14 dagen in.

Wat is groene stroom?

Groene stroom is stroom opgewekt uit duurzame bronnen zoals wind, zon en waterkracht.

Hoe kan ik mijn verbruik inschatten?

De hoeveelheid energie die je verbruikt is natuurlijk van vele factoren afhankelijk zoals je leefgewoontes en de isolatiegraad van je woning. De gemiddeldes zijn als volgt: 1.169 kuub gas en 2.479 kilowattuur elektriciteit. Dit is het verbruik van een gemiddeld Nederlands gezin. Aan de hand van deze indicatie kun je voor jezelf wellicht bepalen wat jouw verbruik ongeveer zal zijn. Probeer dit zo nauwkeurig mogelijk te doen om te hoge maandlasten, of juist het moeten doen van een hoge bijbetaling na 12 maanden te voorkomen.

Veelgestelde vragen over sim only

Heb je een vraag over je sim only-abonnement? Hieronder bundelen we de meest voorkomende vragen, wie weet vind je hier het antwoord.

Wat is sim only?

Kies je voor sim only, dan kies je voor een mobiel abonnement zonder telefoon. Je ontvang dus alleen een simkaart waar je mee kunt bellen en internetten.

Welke databundel heb ik nodig?

Wil je weten hoeveel MB/GB je nodig hebt? Dit is afhankelijk van je mobiele internetverbruik. Kijk je onderweg veel video’s op YouTube of Netflix? Dan zul je meer data nodig hebben dan wanneer je alleen het nieuws en je mail dagelijks leest. Je kunt de volgende richtlijnen aanhouden:

  • 500 MB per maand: je maakt slechts af en toe gebruik van internet. Denk aan het versturen van een bericht via WhatsApp of soms een website bezoeken.
  • 1 GB per maand: je maakt regelmatig gebruik van internet en apps zoals WhatsApp en social media.
  • 2 GB tot 5GB per maand: je maakt veel gebruik van internet en social media en soms kijk je video’s of stream je muziek.
  • Meer dan 5GB per maand: wanneer je constant online bent en dagelijks video’s streamt.

Wat is het verschil tussen 5G en 4G?

Mobiele providers zijn momenteel bezig om het 5G netwerk overal in Nederland uit te rollen. 5G is de opvolger van het 4G netwerk. Het zal stabieler internet opleveren en naar verwachting twee tot drie keer sneller zijn.

Mobiel internet in het buitenland: hoe zit het?

Sinds 2017 mogen providers geen extra kosten meer rekenen voor het gebruik van je databundel binnen de EU. Om misbruik te voorkomen stellen de meeste providers wel een maximum op het aantal MB’s. Je kunt echter een extra databundel bestellen wanneer je meer data in het buitenland nodig zult hebben. Voor het gebruik van je databundel buiten de EU worden nog wel extra kosten in rekening gebracht. Daarom is het raadzaam om hier een speciale databundel voor buiten de EU te kopen. De meeste providers bieden deze aan.

Veelgestelde vragen over Internet vergelijken

Heb je een vraag over internet en TV vergelijken? Hieronder staan de meest gestelde vragen en de antwoorden.

Wanneer gaat mijn nieuwe abonnement in?

Het duurt bij de meeste providers gemiddeld 30 dagen voordat de levering van je nieuwe abonnement ingaat. Je kunt zelf de startdatum invullen, maar let hierbij wel op dat je startdatum niet voor de einddatum van je huidige abonnement ligt om een opzegboete te voorkomen.

Kan mijn abonnement met spoed in gaan?

Bij de meeste providers kun je, naast het invullen van een startdatum, ook kiezen voor de optie ‘zo snel mogelijk’. In dit geval zul je zien wat de gemiddelde levertijd is van die provider. Dit kan variëren van drie dagen tot zo’n 14 dagen.

Welke downloadsnelheid heb ik nodig?

Hoeveel downloadsnelheid je nodig hebt, uitgedrukt in Mbit/s of MB’s, is afhankelijk van je internetbehoeften:

  • 20 Mbit/s: voldoende om te surfen, mailen en in beperkte mate video’s te streamen.
  • 50 Mbit/s: biedt voldoende comfort voor een gezin met gemiddeld verbruik. In de meeste gevallen merk je er niets van als je met meerdere mensen tegelijk gebruik maakt van internet.
  • 100 Mbit/s en hoger: voor intensief gebruik, zoals het vaak downloaden van grote bestanden (zoals films). Netflix kijken in 4K en online gaming.

Wat is het verschil tussen ADSL, kabel en glasvezel?

Alle drie deze opties zijn vormen van internet, maar er zijn wel verschillen onderling:

  • ADSL komt binnen via de telefoonlijn en wordt verzonden door de wijkcentrale. De snelheid is grotendeels afhankelijk van de afstand tussen je woning en de wijkcentrale.
  • Internet via de kabel ontvang je via de coaxkabel; dezelfde kabel waar je ook kabel-tv mee ontvangt. Dit soort internet is dan ook alleen te ontvangen wanneer je een tv-abonnement afneemt. Het is wat stabieler dan ADSL.
  • Glasvezel is het nieuwste type internetverbinding en is momenteel nog niet voor elke woning toegankelijk. Het is de snelste soort internet en het meest toekomstbestendig.