Label icon Nieuws

Wat is glasvezel?

De afgelopen jaren hebben steeds meer gemeenten in Nederland toegang gekregen tot glasvezel internet. Maar wat is het precies, en waarom is het zo’n vooruitgang ten opzichte van ADSL en kabelinternet? Glasvezel is een optische internetverbinding. Dat betekent dat er geen elektriciteit wordt gebruikt, maar licht. Dit zorgt ervoor dat de verbinding veel sneller en minder storingsgevoelig is dan een normale ADSL-verbinding. Deze en andere voordelen van glasvezel lichten we uit in deze blog, dus lees zeker door.

Glasvezel is een materiaal dat bestaat uit dunne vezels van gezuiverd glas. Het is een dunne, flexibele vezel die licht kan transporteren. Het is de opvolger van de koperdraad en daarom ook de beste keuze voor een toekomstbestendige aansluiting. Glasvezel is gemaakt van glas en is dus veel dunner dan koper. Glasvezel is daarnaast ook veel sneller dan koper en is een van de sterkste materialen die er bestaan. Een glasvezelverbinding is over het algemeen duurder dan een koperen verbinding. Glasvezel is echter een veilige investering: de capaciteit van een glasvezelverbinding kan eenvoudig worden uitgebreid, terwijl de snelheid van een koperen verbinding vaak beperkt is.

De voordelen van glasvezel

Glasvezel is dan ook een belangrijke optie voor internetverbindingen, met name in gebieden met een slechte of onbetrouwbare internetverbinding. Glasvezel biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere internetverbindingen waaronder een hogere snelheid, meer betrouwbaarheid en een lagere latentie. Glasvezel kan snelheden tot 1 Gb/s (gigabyte per seconde) aan, wat ongeveer tien keer sneller is dan de gemiddelde ADSL-verbinding. Dit betekent dat je gemakkelijk video’s kunt streamen, online games kunt spelen en grote bestanden kunt downloaden én uploaden zonder vertraging of haperingen. Betrouwbaarheid is ook een belangrijk voordeel van glasvezel. Glasvezelverbindingen zijn veel minder gevoelig voor storingen dan andere internetverbindingen. Dit maakt glasvezel ideaal voor bedrijven en organisaties die afhankelijk zijn van een betrouwbare internetverbinding.

Latentie is de tijd die nodig is om een ​​pakket gegevens van de ene plek naar de andere te verzenden. Internetverbindingen met een hoge latentie kunnen vertragingen en haperingen veroorzaken, vooral bij real-time toepassingen zoals online gaming en streaming video. Glasvezel heeft een veel lagere latentie dan andere internetverbindingen, wat betekent dat er minder kans is op vertraging of hapering.

Waarom glasvezel?

Door te kiezen voor glasvezel kies je voor een toekomstbestendige oplossing. We gebruiken namelijk steeds meer data. Denk bijvoorbeeld aan thuiswerken, of de toename aan slimme apparaten die gebruik maken van het internet. Het is daarom belangrijk om gebruik te maken van een netwerk met een grote capaciteit. Glasvezel biedt hierop het antwoord:

  • Glasvezel internet is sneller dan andere soorten internetverbindingen;
  • Glasvezel internet is minder gevoelig voor storingen;
  • Glasvezel internet is veiliger dan andere soorten internetverbindingen.

Een veiliger netwerk

Wist je dat glasvezel ook veiliger is dan andere soorten internetverbindingen? Dit komt doordat het een fysiek sterke verbinding is die moeilijk te breken is. Andere netwerken, zoals koperdraad of wifi, zijn kwetsbaarder en kunnen gemakkelijker worden getapet of gehackt. Bij glasvezel is dit veel lastiger.

Samenvattend kunnen we dus stellen dat glasvezel in alle opzichten superieur is ten opzichte van ADSL en kabelinternet. Ben je benieuwd of er glasvezel beschikbaar is op jouw adres? Maak dan gebruik van onze glasvezel check om erachter te komen!

Meer lezen

Wil je meer lezen over internet & TV, energie en mobiele telefonie? Lees dan zeker onze andere blogs:

Wil je besparen op je abonnementskosten en energiecontract? Maak nu gebruik van de vergelijkstool op Vergelijken.net en vergelijk makkelijk en snel alle aanbieders van internet & TV, energie en mobiele telefonie online.